Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Tingkat Pendapatan Petani Garam di Desa Tendakinde Kecamatan Wolowae Kabupaten Nagekeo

Authors

  • Adrianus Mengi Universitas Flores
  • Ernesta Leha Universitas Flores
  • Reyna Virginia Nona Universitas Flores

DOI:

https://doi.org/10.37478/jeq.v2i1.3975

Abstract

This research aims to determine the factors that influence the income level of salt farmers in Tendakinde Village, Wolowae District, Nageke Regency. The research method used is a quantitative approach to see whether there is an influence of capital, labor, technology and land area on the income of salt farmers. Data collection techniques in this research are observation and questionnaires. Data analysis uses multiple linear regressive analysis tools. The theory used in this research is income theory. The research results show that first, the capital variable has a positive and significant effect on the income of salt farmers in Tendakinde Village. This is proven by the results of the significant individual parametric t test where the calculated t value > t table (9.011> 1.699). Second, labor has a positive and significant effect on the income of salt farmers with a value of t> t table (9.342> 1.699>. Third, technology has a positive and significant effect on the income of salt farmers with a value of t> t table (7.466> 1.699). Fourth, Land area has a positive and significant effect on the income of salt farmers with t count > t table (8.902 > 1.699).

Downloads

Download data is not yet available.

Keywords:

Salt Farmers, Capital, Labor, Technology, Land Area, Income

References

Apriliana, 2013.Dampak Program Pemberdayaan Usaha Garam Rakyat Terhadap Kesejahteraan Rumah tangga Petani Garam Di Kabupaten Karawang, (Skripsi). Bogor; Institut Pertanian Bogor.

Assauri, Sofian. 1993. Manajemen Produksi. Edisi Ketiga. Jakarta: Lembaga Penerbit Fakultas Ekonomi Universitas indonesia

Badan Penelitian dan Pengembangan Industri. 2020. Pembuatan Garam Beryodium. Semarang: BPPI.

Badan Riset Kelautan Dan Perikanan. 2016. Proceding Forum Pasar Garam Indonesia. Jakarta: BRKP.

Badudu dan Zain.2001.Kamus Umum Bahasa Indonesia. Jakarta: Pustaka Sinar Harapan. Balitbang kemenetrian Kelautan dan Perikanan. 2016. Peluang Pengembangan Garam Rakyat. Jakarta: Balitbang KKP.

Desa Tendakinde, 2020. Kelompok Petani Garam Desa Tendakinde, Wolowae: KUGAR.

Dinas Kelautan dan Perikanan Kabupaten Nagekeo 2020.Data Produksi Kelompok Usaha Garam Kabupaten Nagekeo Tahun 2020. Nagekeo: Dinas Kelautan dan Perikanan Nagekeo.

Dinas Koperasi UKM, Perindustrian Dan Perdagangan Kabupaten Nagekeo. 2018. Gambar Umum Wilayah Kabupaten Nagekeo. Dinas Koperindag Nagekeo.

Djarwanto dan Subagyo. 2002. Statistik Induktif. Edisi keempat. Yogyakarta: BPFE

Gilarso, 1994 .Pengantar Ilmu Ekonomi, Bagian Makro.Jilid 2. Yogyakarta: Kanisius.

Ghozali, Imam. 2016. Aplikasi Analisis Multivariate dengan Program IBM SPSS (Edisi Ke 8).

Semarang: Badan Penerbit Universitas Diponegoro.

[KKP] Departemen Kelautan dan Perikanan. 2016. Pemberdayaan Garam Rakyat. Jakarta (ID): Departemen Kelautan dan Perikanan.

Komaryatin, Nurul. 2012. Pengembangan Faktor Produksi Untuk Meningkatkan Pendapatan Petani Garam. Jurnal Manajemen Bisnis. Semarang: Universitas diPonegoro.

Kumala. 2012. Faktor yang Mempengaruhi Produksi Garam. Jurnal. Makassar: FEB-Universitas Hasanudin.

[PERMEN]. Pasal 1 Peraturan Menteri Kelautan Perikanan Republik Indonesia No.12 Tahun 2014.Tentang Perlindungan Nelayan, Pembudidaya Ikan Dan Petambak Garam Rakyat Yang Terkenal Bencana Alam. Jakarta: KKP RI.

Purbani, D. 2006. Buku panduan pembuatan garam yang bermutu.Pusat riset wilayah laut dan sumberdaya hayati. Jakarta: BRKP

Sugiono.(2014). Metode Penelitian Pendidikan (Pendekatan Kuantitatif Kualitatif dan R&D). Bandung: Alfabeta

Siregar, Syofian. 2013. Metode Penelitian Kuantitatif. Jakarta:Interpratama Mandiri.

Downloads

Published

2022-03-13

How to Cite

Mengi , A. ., Leha, E., & Nona, R. V. (2022). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Tingkat Pendapatan Petani Garam di Desa Tendakinde Kecamatan Wolowae Kabupaten Nagekeo. JURNAL EQUILIBRIUM, 2(1), 18-23. https://doi.org/10.37478/jeq.v2i1.3975