Pemanfaatan Pekarangan untuk Budidaya Tanaman Olerikultura sebagai Pendukung Ketahanan Pangan Pada Era Pandemi Covid-19 di Desa Petudua

Authors

  • Juniaty Arruan Bulawan Sembilanbelas November Kolaka University
  • Hasbiadi Hasbiadi Universitas Sembilanbelas November Kolaka
  • La Mpia Universitas Sembilanbelas November Kolaka
  • Fitrianti Handayani Universitas Sembilanbelas November Kolaka

DOI:

https://doi.org/10.37478/mahajana.v3i1.1537

Abstract

The people of Petudua Village on average have a large yard of land, but it has not been used properly. Therefore, the village government facilitates the community by providing various types of olericultural plant seeds or vegetables, to help meet daily nutritional needs, especially during the Covid-19 pandemic. However, the community does not yet know how to cultivate plants properly, so it is necessary to provide assistance in the use of the yard. This service activity aims to assist the Petudua village community to increase knowledge about good plant cultivation, and provide motivation to the community to be able to use their yards to support the availability of family food. The stages of the activities carried out included counseling on the benefits of plant cultivation in the yard, training on how to sow seeds, and training in making organic fertilizers and pesticides from onion skins. The result of this activity is an increase in public knowledge about how to cultivate plants, good nurseries, and how to make organic fertilizers and pesticides from onion skins and can be applied to their respective yards. It is hoped that the Petudua Village government will continue this program, to support food security and improve community welfare.

Downloads

Download data is not yet available.

Keywords:

Yard, olericultural plant, food security, covid-19 pandemic

References

Alhudhori, M. (2017). Optimalisasi Pemanfaatan Pekarangan. Jurnal Ilmiah Universitas Batanghari Jambi, 17(1), 237-149. http://dx.doi.org/10.33087/jiubj.v17i1.171

Dwiratna, N.P.S., Widyasanti, A., & Rahmah, D. (2016). Pemanfaatan Lahan Pekarangan Dengan Menerapkan Konsep Kawasan Rumah Pangan Lestari. Dharmakarya : Jurnal Aplikasi Ipteks Untuk Masyarakat, 5(1), 19 – 22. https://doi.org/10.24198/dharmakarya.v5i1.8873

Khomah, I dan Rhina, U.F. (2016). Potensi dan Prospek Pemanfaatan Lahan Pekarangan Terhadap Pendapatan Rumah Tangga. Dalam : Proceeding Seminar Nasional Peningkatan Kapabilitas UMKM Dalam Mewujudkan UMKM Naik Kelas, 155-156.

Madyowati, S.O. (2017). Sosialisasi Pengisian Buku Catatan Pemanfaatan Pekarangan/Hatinya PKK (Peternakan, Perikanan, Warung Hidup, Lumbung Hidup, TOGA, Tanaman Keras. Laporan Akhir Pengabdian Masyarakat. Surabaya: Universitas Dr. Sutomo.

Maulana, A.H. (2021). 7 Manfaat Kulit Bawang Merah Untuk Tanaman dan Pengaplikasiannya. Kompas.com 26. Diakses 12 Oktober 2021 https://www.kompas.com/homey/read/2021/07/21/221100476/7-manfaat-kulit-bawang-merah-untuk-tanaman-dan-cara-pengaplikasiannya?page=all

Musa, N., Nurdin, Yunnita, F. (2020). Pemanfaatan Lahan Kosong dan Pekarangan Melalui Pemberdayaan Petani Hortikultura di Desa Huntu Barat Kabupaten Bone Bolango. Jurnal Abdi Insani Universitas Mataram, 7(3), 346-353.

Rahmawati, D. (2020). Pemanfaatan Kulit Bawang Merah Untuk Tanaman. Diakses 12 Oktober 2021 http://cybex.pertanian.go.id/mobile/artikel/94229/Pemanfaatan-kulit-bawang-merah-untuk-tanaman.

Rinzani, F., Siswoyo, dan Azhar. (2020). Pemanfaatan Limbah Kulit Bawang Merah Sebagai Pupuk Organik Cair Pada Budidaya Tanaman Bayam di Kelurahan Benteng Kecamatan Ciamis Kabupaten Ciamis. Jurnal Inovasi Penelitian, 1(3), 197-206.

Solihin, E., Apong, S., Wawan, K. (2018). Pemanfaatan Pekarangan Rumah Untuk Budidaya Sayuran Sebagai Penyedia Gizi Sehat Keluarga. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(8), 590-593.

Maysari, R. (2019). Membuat Media Persemaian. Diakses 15 Oktober 2021 http://cybex.pertanian.go.id/mobile/artikel/82891/MEMBUAT-MEDIA-PERSEMAIAN/

Downloads

Published

2022-01-29

How to Cite

Bulawan, J. A., Hasbiadi, H., Mpia, L., & Handayani, F. (2022). Pemanfaatan Pekarangan untuk Budidaya Tanaman Olerikultura sebagai Pendukung Ketahanan Pangan Pada Era Pandemi Covid-19 di Desa Petudua. Mitra Mahajana: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(1), 50-56. https://doi.org/10.37478/mahajana.v3i1.1537