Pemberdayaan Masayarakat Desa Watu melalui Kewirausahaan
DOI:
https://doi.org/10.37478/mahajana.v4i1.2557Abstract
The problem in the Watu Village, Langke Rembong District, Manggarai Regency, East Nusa Tenggara Province community is the limited knowledge of mothers in managing the cassava harvest and the low level of knowledge. The processed cassava is still very limited. The entrepreneurial spirit is still so low, women have not thought about how to turn cassava into a product that has a selling value and can be marketed to consumers. Therefore, the student KKN program is a means to help provide understanding to mothers in Watu Village to foster interest in entrepreneurship. The focus of this activity is on empowerment and socialization related to entrepreneurship. This program aims to foster interest in entrepreneurship for mothers so that they can increase their income. The program’s implementation method is socialization and assistance in processing cassava products. The results and impacts of the KKN students' activities for mothers in Watu Village are firstly an increase in mothers' knowledge about entrepreneurship and secondly an increase in mothers' awareness of processing cassava into several product variants with economic value.
Downloads
Keywords:
Empowerment, Community, Utilization of Cassava, EntrepreneurshipReferences
Atikah, T. A. (2020). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pengolahan Singkong menjadi Bahan Baku Produk Olahan Makanan di Desa Tarung Manuah, Kecamatan Basarang, Kabupaten Kapuas. PengabdianMu: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(4), 404–409. https://doi.org/10.33084/pengabdianmu.v5i4.1346
Afnan, Dikhorir. (2019). Peran Mahasiswa Dalam Pemberdayaan Masyarakat Melalui Kegiatan Kewirausahaan (Studi Kualitatif Peran Mahasiswa D3 Humas dalam Pemberdayaan Masyarakat melalui Kegiatan Kewirausahaan Makanan Olahan di Desa Bakung Lor Kecamatan Jamblang Kab. Cirebon). Jurnal Signal, 7(2), 156-168, DOI: http://dx.doi.org/10.33603/signal.v7i2.2417
Apriyani, Dika; Loviriani, Septiandra; Amanda, P. Fadillah; Putri, A. Utari;
& Lazuarni, Shafiera. (2022). Pemanfaatan Olahan Singkong Menjadi Kue Dalam Meningkatkan Kreativitas Masyarakat Di Desa Alai Selatan. SELAPARANG: Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan. 6 (3) , 1582-1586, DOI:10.31764/jpmb.v6i3.10505
Arwakon,E. Alan., Ratar ,Merry; Gampu, Seska & Tomayahu, Evawani. (2022). Analisis Pengolahan Keripik Singkong Di Desa Rufei Kecamatan Sorong Barat Kota Sorong. Global Science,3(2),16-23,www.nusantara.ac.id/globalscience/index.php/jurnal/article/view/51
Chusnah, M., Puspaningrum, Y., Chumaidi, M., & Ismianah, N. (2021). Upaya Peningkatan Motivasi Kewirausahaan Pemuda Desa Kayen Melalui Pelatihan Produk Olahan Ubi Kayu. Jumat Pertanian: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(2), 83–86. Retrieved from https://ejournal.unwaha.ac.id/index.php/abdimasper/article/view/1753
Djou, A. M. G., Murdaningsih, M., Meke, K. D. P., Tibo, A., & Desenjaya, R. A. (2022). Pemberdayaan Masyarakat di Desa Nduaria Kecamatan Kelimutu melalui Kegiatan Kuliah Kerja Nyata Mahasiswa Universitas Flores. Mitra Mahajana: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(3), 188-194. doi: https://doi.org/10.37478/mahajana.v3i2.2181
Dumasari. (2014). Kewirausahaan Petani Dalam Pengelolaan Bisnis Mikro di Pedesaan. Jurnal Inovasi dan Kewirausahaan. 3(3),196-202. https://journal.uii.ac.id/ajie/article/download/4079/3633
Elisabeth, D. A. . & Prasetiaswati, N. (2018). Kelayakan Finansial dan Nilai Tambah Pengolahan Ubi Kayu di Barito Koala, Kalimantan Selatan. Jurnal Penelitian Pertanian Tanaman Pangan, 2(1), 129–136. DOI:10.21082/jpptp.v2n2.2018.p129-136
Hasbi, A. Rizkiyah & Sari, Harmita. (2019). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pengolahan Hasil Peternakan Dan Perikanan sebagai Upaya Dalam Menumbuhkan Jiwa Wirausaha Di Desa Pombakka Kecamatan Malangke Barat Kabupaten Luwu Utara. Resona Jurnal Ilmiah Pengabdian Masyarakat, 3(1), 11-18. DOI: http://dx.doi.org/10.35906/jipm01.v3i1.312
Hasbi, A. Rizkiyah & Sari, Harmita. (2019). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pengolahan Hasil Peternakan Dan Perikanan sebagai Upaya Dalam Menumbuhkan Jiwa Wirausaha Di Desa Pombakka Kecamatan Malangke Barat Kabupaten Luwu Utara. Resona Jurnal Ilmiah Pengabdian Masyarakat, 3(1), 11-18. DOI: http://dx.doi.org/10.35906/jipm01.v3i1.312
Kurniawan, Z., & Subhan, M. (2021). Pengabdian Kepada Masyarakat Usaha Pangan Lokal Berbasis Tepung Ubi Di Tempilang Kabupaten Bangka Barat. Jurnal Pengabdian Masyarakat Polmanbabel, 1(1), 21-28. https://doi.org/10.33504/dulang.v1i01.146
Londa, Y., Tanda, Y., Senda, Y. F., Gabe, Y. B., Banda, S. S., More, K. E. T., & Rani, H. H. T. (2021). Pengabdian Kkn-Mandiri Tematik Kelurahan Onekore Kabupaten Ende. Mitra Mahajana: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(1), 97-104. https://doi.org/10.37478/mahajana.v2i1.785
Marselina, A., Ismail, N., Djou, L. D. G., & Nona, F. R. (2022). Pelaksanaan Program Kerja dalam Kegiatan KKN Mandiri Universitas Flores di Kelurahan Paupire. Mitra Mahajana: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(3), 210-218. Doi: https://doi.org/10.37478/mahajana.v3i3.1927
Nona, R. V., & Sudrajad, A. (2021). Pendampingan Usaha Kreatif Kripik Kelapa Pada Masyarakat Desa Watusipi Kecamatan Ende Utara Kabupaten Ende. Mitra Mahajana: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(1), 23-30. https://doi.org/10.37478/mahajana.v2i1.808
Nurita, R. Febria. (2016). Upaya Pemberdayaan Ibu Rumah Tangga Di Desa Kalirejo Lawang dengan Tujuan Memotivasi Kewirausahaan Mandiri (Pelatihan Pembuatan Penganan Cokelat dengan Varian Inovasi Isi, Rasa dan Pengemasan). Jurnal ABDIMAS Unmer Malang 1(2), 47-53. https://jurnal.unmer.ac.id/index.php/jpkm/article/download/1175/801
Paramita, M.; Muhlisin, S. & Palawa , I. (2018). Peningkatan Ekonomi Masyarakat Melalui Pemanfaatan Sumber Daya Lokal. Qardhul Hasan: Media Pengabdian kepada Masyarakat
(1), 19-30, DOI:10.30997/qh.v4i1.1186
Ratih, R & Ikhtiarso. (2018). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Kewirausahaan dan Gerakan Sehat Di kelurahan Bausastran, Kecamatan Danurejan, Kota Yogyakarta. Jurnal pemberdayaan: publikasi hasil pengabdian kepada masyarakat, 2 (1), 143-150, DOI:10.12928/jp.v2i1.542
Rahmat, S.; Ikhsanudin, M., Diani, R., Kusuma, Y., Putri, S., Ningrum, P., Afrianti, A., Prasetia, I., Sari, N., Faina, F., & Annisa, N. (2021). Pengolahan Hasil Pertanian dalam Upaya Peningkatan Perekonomian Petani di Kabupaten Bintan. Jurnal Pengabdian Dan Pemberdayaan Masyarakat Kepulauan Riau (JPPM Kepri), 1(2), 155-167. https://doi.org/10.35961/jppmkepri.v1i2.265
Saraswati, Gaharani. (2017). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Wirausaha Kreatif Berbasis Kearifan Lokal. JESA: Jurnal Edukasi Sebelas April. 1(2), 1-20, https://ejournal.unsap.ac.id/index.php/jesa/
Sjahruddin, G. Herman; Zaury, Muh. A., Purnama,Putri & Syukri, Muh. (2022). Peningkatan Pendapatan Masyarakat Desa Pattalassang Melalui Manajemenisasi Umbi Menjadi Keripik Singkong. Jurdimas (Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat) Royal. 5 (1), 45–52. DOI: https://doi.org/10.33330/jurdimas.v5i1.1101
Sumiratin, Endang; Saleh, Leni; Hasniati, & Sukratman, I Made. (2022). Pemberdayaan Industri Kreatif Ibu Rumah Tangga Dalam Pembuatan Kue Singkong Pelangi Di Wawonggole Kabupaten Konawe. Jurnal Pengabdian Ilmu Kesehatan, 2(2), 34–37. https://doi.org/10.55606/jpikes.v2i2.273
Tampubolon ,F. T. Br; Nasari,Povi & Rumamba, Patris. (2021). Pengelolaan Bahan Pangan Singkong Menjadi Nugget di Kecamatan Gunung Toar Kabupaten Kuantan Singingi. JCSPA: Journal Of Community Services Public Affairs.1(2), 51-56, DOI: https://doi.org/10.46730/jcspa.v1i2.19
Wahyudin, Uyu. (2012). Pelatihan Kewirausahaan Berlatar Ekokultural untuk Pemberdayaan Masyarakat Miskin Pedesaan. MIMBAR, 28(1), 55-64. https://ejournal.unisba.ac.id/index.php/mimbar/article/view/339/37
Wolo, D., Ngapa, Y. S. D., & Hariyanti, M. L. (2020). Pengabdian Kkn-Mandiri Desa Golo Wuas Kabupaten Manggarai Timur. Mitra Mahajana: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(1), 24-31. https://doi.org/10.37478/mahajana.v1i1.715
Yuliana, Y. (2018). Pemberdayaan Masyarakat Berbasis Kearifan Lokal Untuk Mendukung Ekonomi Keluarga. Amaliah Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(2),237-241, DOI:10.32696/ajpkm.v2i2.210
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Maria Endang Jamu, Andreas Corsini Tauk

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
The authors and other parties are bound to the Attribution-ShareAlike 4.0 International license (CC BY-SA 4.0 DEED) for the published articles. This permits users to:
Share — copy and redistribute the material in any medium or format for any purpose, even commercially.
Adapt — remix, transform, and build upon the material for any purpose, even commercially.
The licensor cannot revoke these freedoms as long as you follow the license terms.
Under the following terms:
Attribution — You must give appropriate credit , provide a link to the license, and indicate if changes were made . You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
ShareAlike — If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same license as the original.
No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.