PEMANFAATAN LIMBAH KELAPA MENJADI PRODUK RECYCLE RAMAH LINGKUNGAN DI PONDOK PESANTREN DARUL IMAN

Authors

  • Livia Rhea Alvita Politeknik Negeri Lampung, Bandar Lampung, Indonesia
  • Shintawati Shintawati Politeknik Negeri Lampung, Bandar Lampung, Indonesia
  • Dewi Ermaya Politeknik Negeri Lampung, Bandar Lampung, Indonesia
  • Dian Ayu Afifah Politeknik Negeri Lampung, Bandar Lampung, Indonesia
  • Devy Cendekia Politeknik Negeri Lampung, Bandar Lampung, Indonesia
  • Vida Elsyana Politeknik Negeri Lampung, Bandar Lampung, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.37478/mahajana.v5i3.4706

Abstract

Darul Iman is an Islamic boarding school located in Tanjung Sari Village, Natar District, South Lampung, which is the area around the Rejosari coconut factory. The coconut factory produces waste, one of which is coconut fibre. Coconut fibre can be reused and has a big opportunity to improve the surrounding community's economy, who generally work as farmers and casual daily workers at the factory. This community service activity aims to provide technical knowledge and skills to students in utilising coconut waste into environmentally friendly recycled products to be distributed back to the surrounding community or implemented themselves. The method used in this PkM activity consists of several stages, namely education on processing waste into coco fibre and how to make the product, then continued with technical guidance on making environmentally friendly recyclable products in the form of doormats and brooms. The effectiveness of PKM activities is evaluated by carrying out a pretest and posttest. The evaluation results show that the average posttest percentage score is 90%, getting a score of more than 70, this indicates that there has been an increase in technical knowledge and skills related to making environmentally friendly recyclable products from coconut fibre waste among the Darul Iman Islamic Boarding School students.

Downloads

Download data is not yet available.

Keywords:

coconut waste , coconut fibre, recycle, environmentally friendly

References

Adwimurti, Y., Sumarhadi, S., & Mulyatno, N. (2023). Peningkatan Ekonomi Masyarakat Miskin Melalui Pemanfaatan Limbah Kelapa. Jurnal Akuntansi, Keuangan, Pajak Dan Informasi (JAKPI), 2(1), 45–61. https://doi.org/10.32509/jakpi.v2i1.2083

Agassi, T. N., Putri, P. G., & MH, M. P. (2022). Pemanfaatan limbah sabut kelapa sebagai produk unggulan lokal. Jurnal Pengabdian Nasional, 3(1), 1-6. https://jurnal.polinela.ac.id/JPN/article/view/2440

Ananda, R. (2019). Pemanfaatan Serat Kelapa Sebagai Alternatif Pengganti Kemasan Berbahan Plastik. Jurnal Seni Dan Reka Rancang, 2(1), 1–14. https://doi.org/10.25105/jsrr.v2i1.10103

Ariatma, A. A., Kadir, A., & Fahruddin, F. (2019). Pemanfaatan Limbah Serabut Kelapa Di Desa Korleko Kecamatan Labuhan Haji Kabupaten Lombok Timur. Jurnal Warta Desa (JWD), 1(3). DOI: 10.29303/jwd.v1i3.81

Arman, M., et. al. (2024). Pemberdayaan Kelompok Tani Rahmat II Melalui Pemanfaatan Limbah Tempurung dan Sabut Kelapa. Jurnal Abdimas Mandiri, 8(3), 220-227. DOI: https://doi.org/10.36982/jam.v8i3.4624

Astuti, F., Pratapa, S., Suasmoro, S., Triwikantoro, T., & Cahyono, Y. (2023). Pengolahan Limbah Sabut Kelapa Menggunakan Mesin Pencacah dalam Upaya Pemanfaatannya sebagai Produk Tepat Guna di Desa Candimulyo - Dolopo - Madiun. Sewagati, 7(3), 1–6. https://doi.org/10.12962/j26139960.v7i3.504

Azahra, S. D., Destiana, D., Kartikawati, S. M., & Lestariningsih, S. P. (2023). Optimasi Sumber Daya Tumbuhan Lokal Menjadi Produk Daur Ulang Yang Bernilai Ekonomi Dan Ramah Lingkungan. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 7(6), 6474. https://doi.org/10.31764/jmm.v7i6.19803

Barlina, R. (2004). Potensi buah kelapa muda untuk kesehatan dan pengolahannya. Perspektif: Review Penelitian Tanaman Industri, 3(2), 46-60. DOI: 10.21082/p.v3n2.2004.46-60

Dinas Perkebunan Provinsi Lampung. (2022). Penyajian Data Statistik Persebaran Luas Areal dan Produksi Komoditas Kelapa Dalam Dinas Perkebunan di Provinsi Lampung Tahun 2020 Melalui Peta GIS. Website Dinas Perkebunan Provinsi Lampung, 1–2. https://disbun.lampungprov.go.id/detail-post/penyajian-data-statistik-persebaran-luas-areal-dan-produksi-komoditas-lada-dinas-perkebunan-di-provinsi-lampung

Indahyani, T. (2011). Pada Perencanaan Interior Dan Furniture yang Berdampak pada Pemberdayaan Masyarakat Miskin. Humaniora, 2(1), 15–23. DOI: https://doi.org/10.21512/humaniora.v2i1.2941

Malonda, A. A. L., Suriandjo, H. S., Umboh, K. E., Wulur, Y. A., Tampinongkol, R. R., & Ijong, J. F. (2023). PENGOLAHAN KULIT LUAR BUAH KELAPA SEBAGAI PARTISI RUANGAN DENGAN TEKNIK ANYAM. GLOBAL SCIENCE, 4(2), 15-21. https://www.nusantara.ac.id/globalscience/index.php/jurnal/article/view/72

Mastarida, F. (2022). Adopsi Inovasi Kehijauan Dalam Mencapai Keunggulan Daya Saing Berkelanjutan. ARBITRASE: Journal of Economics and Accounting, 2(3), 76-81. DOI: https://doi.org/10.47065/arbitrase.v2i3.327

Nurdin, R., & Jufri, M. (2021). Pengembangan Teknologi Tepat Guna Dalam Pengolahan Limbah Sabut Kelapa Menjadi Produk Bernilai Ekonomi Di Desa Sikara. Jurnal Abditani, 4(3), 140–144.DOI: https://doi.org/10.31970/abditani.v4i3.159

Putra, I. L. (2023). UPAYA PENINGKATAN EKONOMI DI DESA SUNGAI RAYA PADA PASCA COVID 19. LANDMARK: (Jurnal Pengabdian Masyarakat), 1(1), 16-22. DOI: https://doi.org/10.32520/landmark.v1i1.2489

Riono, Y., Marlina, M., Yusuf, E. Y., Apriyanto, M., Novitasari, R., & Mardesci, H. (2022). Karakteristik Dan Analisis Kekerabatan Ragam Serta Pemanfaatan Tanaman Kelapa (Cocos Nucifera) Oleh Masyarakat Di Desa Sungai Sorik Dan Desa Rawang Ogung Kecamatan Kuantan Hilir Seberang Kabupaten Kuantan Singingi. Selodang Mayang: Jurnal Ilmiah Badan Perencanaan Pembangunan Daerah Kabupaten Indragiri Hilir, 8(1), 57-66. DOI: https://doi.org/10.47521/selodangmayang.v8i1.236

Saputra, D. H., Widyaningrum, M., & Bahri, S. (2018). Usaha Produksi Kerajinan Sapu Berbahan Serabut Kelapa Berbasis Wilayah. International Journal of Community Service Learning, 2(2), 93-99. DOI: https://doi.org/10.23887/ijcsl.v2i2.14157

Setiawan, A., Daud, M., Anshar, K., Nayan, A., Hasibuan, R., & Dirga, M. (2024). Penerapan Teknologi Pemanfaatan Limbah Kelapa Muda sebagai Alternatif Bahan Bakar untuk Usaha Pandai Besi di Gampong Pande Kecamatan Tanah Pasir Kabupaten Aceh Utara. Jurnal Solusi Masyarakat Dikara, 4(1), 1-6. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.12533258

Siregar, E., Fitria, H., Jumaiah, Jasa, F., Sefryandri, Edo, Safitri, A., Juliana, D., Widana, F. A., Putra, I., M.Sophian, & Andriansyah. (2021). Upaya Pemanfaat Limbah Sabut Kelapa Menjadi Pot Bunga Solusi Pemasaran untuk Menunjang Perekonomian Warga Desa Pengalihan di Era Pandemi Covid-19. Jurnal Inovasi Dan Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 32–38. DOI: https://doi.org/10.58707/trimas.v1i1.110

Simon, G., Wiyatno, T. N., Kustiwan, S., & Darmawan, H. (2024). Sosialisasi Kegiatan 3R Reduce Reuse dan Recycle di TK Kupu Kupu Mungil Desa Mekarsari Kabupaten Bekasi. Jurnal Pengabdian Sosial, 1(6), 378-382. DOI: https://doi.org/10.59837/54c8wr43

Styani, E., Maimulyanti, A., Prihadi, A. R., Putri, F. A. R., & Puspita, F. (2022). Pemanfaatan Limbah Tempurung Kelapa dari Industri Virgin Coconut Oil (VCO) menjadi Briket Arang di IKM PT. Sangkara Kota Bogor. Jurnal Pengabdian Masyarakat AKA, 2(2), 53-59. DOI: 10.55075/jpm-aka.v2i2.156

Susanto, H., Muttaqin, M., & Cahya, U. D. (2024). Memanfaatkan Limbah Coco Fiber menjadi Produk Ramah Lingkungan Menggunakan Marketing Google My Business. ADMA: Jurnal Pengabdian dan Pemberdayaan Masyarakat, 4(2), 303-312. DOI: https://doi.org/10.30812/adma.v4i2.3398

Susilowati, S. E., & Saidah, A. (2019). Pelatihan Pemanfaatan Serat Alam (Sabut Kelapadan Jerami Padi) Bagi Warga Desa Jaya RaharjaKecamatan Sukajaya Kabupaten Bogor. Berdikari, 2, 35–43. DOI: https://doi.org/10.52447/berdikari.v2i2.4095

Sutariyono, S., et. al. (2020). Pemantapan Sumber Daya Manusia (SDM) Dalam Peningkatan Kesejahteraan Masyarakat Pengelola Sampah Di Pasar Ciputat. Jurnal Pengabdian Masyarakat Nusantara, 2(2), 08-17. DOI: https://doi.org/10.57214/pengabmas.v2i2.519

Suwantana, I. G., Subagia, I. N. ., Sudiana, I. G. N. ., Surada, I. M. ., Relin D.E, Adnyana, P. E. S., Rema, I. N., Tirta, I. M. D. ., Giri, I. P. A. A. ., & Aryana, I. M. P. . (2023). Orientasi dan Penanaman Jenis Tanaman Kelapa untuk Upakara di Dusun Santi Desa Selat Kecamatan Selat Karangasem. Sevanam: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(1), 9–20. https://doi.org/10.25078/sevanam.v2i1.2011

Tobing, S., K, A. R., & Simanullang, E. S. (2020). Analisis Usaha Agroindustri Kerajinan Keset Sabut Kelapa (Studi Kasus: Desa Baru Kecamatan Batang Kuis Kabupaten Deli Serdang) Agriuma, 2(1), 31–49. DOI: 10.31289/agr.v2i1.3710

Walangitan, O. F., & Punuindoong, A. Y. (2018). Kelompok usaha pengolahan buah kelapa sebagai sumber penghasilan masyarakat Desa Tateli Kecamatan Mandolang Kabupaten Minahasa Provinsi Sulawesi Utara. Jurnal Administrasi Bisnis (JAB), 7(2), 1-5. DOI: https://doi.org/10.35797/jab.v7.i2.1-5

Winarno, F. G. (2015). Kelapa pohon kehidupan. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.

Downloads

Published

2024-12-31

How to Cite

Alvita, L. R., Shintawati, S., Ermaya, D., Afifah, D. A., Cendekia, D., & Elsyana, V. (2024). PEMANFAATAN LIMBAH KELAPA MENJADI PRODUK RECYCLE RAMAH LINGKUNGAN DI PONDOK PESANTREN DARUL IMAN. Mitra Mahajana: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(3), 405-411. https://doi.org/10.37478/mahajana.v5i3.4706