PENGGUNAAN AUKSIN ALAMI SEBAGAI ZAT PENGATUR TUMBUH (ZPT) TERHADAPPERTUMBUHAN STEK BIBIT JAMBU AIR (Syszygium samarangense)

Authors

  • Bonefasius Dule Fakultas Pertanian Universitas Flores
  • Murdaningsih Murdaningsih Fakultas Pertanian Universitas Flores

DOI:

https://doi.org/10.37478/agr.v10i2.197

Abstract

       Use of Natural Auksin as Growth Zat (ZPT) Against Growth of Stam Breeding Water Jamboo (Syszygium samarangense).This study aims to determine the effect of the use of auksin extract of onion, garlic extract and onion extract as well as the effect of the best extract on the growth of water cashew cuttings (Syzygium samarangense)The study was arranged by Randomized Block Design with single factor pattern consisting of four treatments ie without auxin (A-0), auksin extract of onion (A-1), auksin garlic extract (A-2) and auksin garlic extract bombai (A-3). The observation variables in this study were: percentage of live cuttings (%), root length (cm), root quantity, fresh root weight (g), fresh weight weight (g), dry root weight (g) and dry weight weight (g)The results showed the use of axin onion extract 90%, can increase the percentage of live cuttings (2.99%), root length (51.22%); number of roots (56.55%), fresh root weight (47.54%); weight of fresh stover (26.22%); dry root weight (51.72%) and weight of dry stover (27.64%). The use of 90% onion extract gave the best influence to the growth of root cashew cuttings which resulted in live cuttings percentage (98.86%); root length (10.04 cm); number of roots (19,20); fresh root weight (2.02 g); fresh fresh weight (17.22 g); dry weight of roots (1.06 g) and weight of dry stover (8.60 g).

Downloads

Download data is not yet available.

Keywords:

natural auksin, water cashew cuttings

References

Dede, A., Nurmala,N., Nurlatifah. 2014. Pemanfaatan Ekstrak Bawang (Allium Cepa dan Allium Sativum) Sebagai Hormon Alami Perangsang Pertumbuhan Perakaran Krisan Potong (Chrysanthemum sp)”. Artikel Ilmiah Program Kreativitas Mahasiswa Bidang Kegiatan PKM Universitas Pendidikan Indonesia Bandung

Ghawa, R.P. 2014. Pengaruh Penggunaan Macam Sumber Auksin dan Lama Perendaman Terhadap Stek Kopi. Skripsi Fakultas Pertanian Institut Pertanian Stiper Yogyakarta

Hasanah, F. N., Setiari, N. 2007. Pembentukan akar pada stek batang nilam (Pogostemoncablin Benth.) setelah direndam IBA (indole butyric acid) pada konsentrasi berbeda. Buletin Anatomi dan Fisiologi. Volume 15, Nomer 2:1-6

Husniati, K. 2010. Pengaruh Media Tanam Dan Konsentrasi Auksin Terhadap Pertumbuhan Stek Basal Daun Mahkota Tanaman Nenas (Ananas comosus L. Merr). Skripsi Program Studi Pemuliaan Tanaman dan Teknologi Benih. IPB. Bogor.

Purwitasari, W. 2004. Pengaruh Perasan Bawang Merah (Allium ascalonicum L.) Terhadap Pertumbuhan Akar Stek Pucuk Krisan (Chrysanthemum sp). Skripsi Jurusan Biologi Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam. Universitas Diponegoro, Semarang.

Sandra, E. 2011. Hormon dan Pertumbuhan Tanaman. Online: http://eshaflora.blogspot.com/hormon_dan_pertumbuhan_tanaman. Diakses 14 Januari 2015

Sekta. N.D. 2005. Aplikasi Ekstrak Bawang Merah dan Air kelapa Muda pada Pertumbuhan BibitStek Cabe Jawa (Piper retrofractum Vahl.). Online: http://www.bdpunib.org. Diakses 15 Januari 2015

Setyowati, T. 2004. Pengaruh Ekstrak Bawang Merah (Allium cepa L) dan Ekstrak Bawang Putih (Allium sativum L) Terhadap Pertumbuhan Stek Bunga Mawar (Rosa sinensis L). Undergraduate Thesis Departemen Biologi Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Siskawati, E., Linda, R., Mukarlina. 2013. Pertumbuhan Stek Batang Jarak Pagar (Jatropha curcas L.) dengan Perendaman Larutan Bawang Merah (Allium cepa L.) dan IBA (Indol Butyric Acid). Jurnal Protobiont Vol. 2 (3): 167-170 Program Studi Biologi, Fakultas MIPA Universitas Tanjungpura – Pontianak

Sulastri, Y. S. 2004. Pengaruh Konsentrasi Indole Butyric Acid (IBA) dan Lama Perendaman Terhadap Pertumbuhan Setek Pucuk Jambu Air (Syzygium semarangense Burm. F. Alst). Jurnal Penelitian Bidang Ilmu Pertanian Universitas Katolik St. Thomas Sumatera Utara. Volume 2, Nomor 3, Desember 2004 : 25-34

Wibawa, B. 2010. Pengaruh Ekstrak Touge Kacang Hijau Terhadap Perkecambahan Seledri (Apiumgraveolens L.). Skripsi Tidak Diterbitkan Jurusan Biologi Universitas Jambi.

Downloads

Published

2019-12-12 — Updated on 2020-07-22

Versions

Issue

Section

Articles